Phá lấu
- dark soy sauce
- pork offal
Phá lấu (Chinese: 拍滷; Pe̍h-ōe-jī: phah-ló̍) is a Vietnamese dish from Ho Chi Minh City,[1] made from pork meat and offal that is braised in a spiced stock of five-spice powder (with curry powder sometimes added).[2] Small wooden sticks are used to pick up the meat, which is then dipped in pepper, lime/kumquat and chili fish sauce and served with rice, noodle or bánh mì.
Phá lấu comes in a variety of styles depending on the region, the influence of the chef, and the availability of local ingredients. A popular variation includes the use of coconut milk in the broth, which imparts a rich and complex flavor to the stew. Part of the complexity arises from the cooking process, which greatly impacts the constitution of the stew. The offal is simmered for hours to make it tender and is then left to soak in the broth, where it imparts flavor while absorbing the essence of the five-spice powder and coconut milk.
See also
- Ngau zap
- Lou mei
- Sekba
References
- v
- t
- e
- Bánh chưng
- Bánh tét
- Cháo
- Cơm bình dân
- Cơm cháy Ninh Bình
- Cơm hến
- Cơm gà Quảng Nam
- Cơm lam
- Cơm nắm
- Cơm tấm
- Xôi
- Cá kho
- Cá khô
- Canh chua
- Chả
- Chả trứng
- Dồi
- Dưa muối
- Giò lụa
- Giò thủ
- Rau muống xào tỏi
- Ruốc
- Thịt kho tàu
- Bánh bao bánh vạc
- Bánh bèo
- Bánh bò
- Bánh bột chiên
- Bánh bột lọc
- Bánh cáy
- Bánh căn
- Bánh chay
- Bánh chuối
- Bánh chưng
- Bánh cốm
- Bánh dày
- Bánh da lợn
- Bánh đa nướng
- Bánh đa kê
- Bánh đậu xanh
- Bánh đúc
- Bánh ép
- Bánh gai
- Bánh giầy
- Bánh gio
- Bánh giò
- Bánh gối
- Bánh hỏi
- Bánh in
- Bánh ít (Bánh ít dừa · Bánh ít trần)
- Bánh khảo
- Bánh khoai mì
- Bánh khọt
- Bánh khúc
- Bánh lá
- Bánh lọt
- Bánh mật
- Bánh mì
- Bánh nậm
- Pâté chaud
- Bánh pía
- Bánh phu thê
- Bánh quai vạc
- Bánh rán
- Bánh tằm khoai mì
- Bánh tẻ
- Bánh tôm Hồ Tây
- Bánh tráng
- Bánh tráng nướng
- Bánh trôi
- Bánh chay
- Bánh xèo
- Bánh mì
- Bánh rế
- Chuối nếp nướng
- Nem nướng
- Snail
- Trứng vịt lộn
- Phá lấu
- Bánh tráng trộn
food & drinks
- Rượu Tà-vạt (Katu people)
- Bánh sừng trâu (Katu people)
- Bánh cống (Khmer Krom)
- Bánh thốt nốt (Khmer Krom)
- Bún nước lèo (Khmer Krom)
- Bún xiêm lo (Khmer Krom)
- Cốm dẹp (Khmer Krom)
- Cơm nị (Khmer Krom)
- Ọm chiếl (Khmer Krom)
- Ò sui (Yao people)
- Khâu nhục (Tày people)
- Bánh gừng (Cham people)
- Tung lamaow/tung lò mò (Cham people)
- Pa pỉnh tộp (Thái people)
- Nặm pịa (Thái people)
- Thắng cố (Hmong people)
- Lò trấu
- Hoàng Cầm stove
- Niêu đất
- Chõ
Food portal
Category: Vietnamese cuisine